Giriş Yap Üye Ol
 

 
Geri Alım (Vefa) Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır?

 Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Geri alım hakkı olarak da bilinen bu uygulama, eski sahibinin gayrimenkulü tekrar satın alma hakkını saklı tutmasını sağlar.

Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebilmektedir. Banka ise borçların ödenmemesi durumunda ipotek edilen gayrimenkulü borca karşılık devralır. Bankanın bu gayrimenkulü tekrar satmak istemesi durumunda vefa hakkı kullanan eski sahibi, gayrimenkulü satın alabilir. Borca karşılık teminat durumunun yanı sıra istenildiği zaman taraflar arasında da vefa hakkı tesis edilebilir.

Geri Alım Hakkı Nasıl Kullanılır?

Bir gayrimenkul satışa çıkarıldığı zaman eski malik, gayrimenkulü öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olur. Geri alım hakkının kurulması, gayrimenkulün yeni sahibinin herhangi bir kullanım hakkını kısıtlamaz. Gayrimenkulü kullanabilir ya da kiralama gibi gelirlerden faydalanabilir.

Geri alım hakkının geçerlilik süresi ise en fazla 10 senedir. Bir satışın üzerinden 10 sene geçmişse vefa hakkı geçerliliğini yitirmiş olur. Ayrıca bir sözleşme ile aksi belirtilmediği müddetçe geri alım hakkı başkasına devredilemez. Ancak miras yolu ile devredilebilir.

Geri Alım Hakkı Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Geri alım hakkı, gayrimenkulün satışı sırasında Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde ya da satış sonrası noter huzurunda tesis edilebilir. Tarafların talebi durumunda tapuya şerh düşülebilir. Vefa hakkı sözleşmesi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Vefa hakkı talebinde bulunan kişinin ya da temsilcilerinin nüfus cüzdanları ya da pasaportları
  • Noter onaylı sözleşme
  • Bina niteliği taşıyan gayrimenkuller için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Geri Alım Hakkı Ücreti Nedir?

Geri alım hakkının noter ya da tapuda düzenlenmesine göre ödenecek ücret değişmektedir. Gayrimenkul satış işlemi esnasında vefa hakkı kurulursa tapu devir harcı dışında başka bir harç ödenmez. Ancak binde 7.5 oranında damga vergisi ödenir.

Eğer satış sonrası noterde vefa sözleşmesi hazırlanacaksa binde 5.94 oranında tapu harcı tahsil edilir. Vefa hakkının terkini yani tapudaki şerhin çizilmesi işlemi için maktu terkin adı verilen harç ödenir.

 
Eklenme Tarihi : 24/05/22 18:59:59   -   Görüntülenme : 553
 

Haberler Ana Sayfasına Git

Başarılı Danışmanlar
 
Merkez
Sezgin Kahraman
(Yönetim Kurulu Başkanı)
 
 
Son Haberler
 
 
Yüzde Yüz Kredi
 
 
 
Bize Ulaşın!
0 530 383 38 03
info@ucgenemlak.com
KURUMSAL MAİL GİRİŞİ
Bizi Takip Edin
 
 
 
Bu Site "Üçgen Emlak Gayrimenkul" aittir. Tüm Hakkı Saklıdır © 2024 | Web Tasarım: Vizly.Com